Home » Recepten » Rundvlees » Churrasco style Picanha "Mexican style"

Churrasco style Picanha "Mexican style"

Met een prachtig stuk picanha oftewel staartstuk van La Carne heb ik een aantal mooie recepten gemaakt. Het was nogal een groot stuk dus heb er twee recepten van gemaakt... Hier is nummer 1. 

In Zuid-Amerika weten ze wel wat lekker vlees eten is dus heb ik gekozen voor een combi uit Brazilië en Mexico: Churrasco style Picanha steak met tortilla's, Mexicaanse bonen en guacemole. Een soort fajita's, maar dan net even anders.


Ingrediënten

 

  • Picanha
  • Peper
  • Zout
  • Limoen
  • 2 Avocado’s
  • Knoflook
  • Ui
  • Zwarte bonen
  • Kidney bonen
  • Mais
  • 250 gr. Maismeel
  • Water

Bereiding guacemole

In elk land in Zuid-Amerika hebben ze wel een eigen Guacemole recept, maar hierbij een variant die bij ons thuis altijd gewaardeerd wordt.

  1. Schil 2 avocado’s en doe deze in de hakmolen
  2. Voeg hier 2 teentjes knoflook en een gesnipperde ui toe
  3. Voeg het sap van een halve limoen toe
  4. Theelepel zout en snufje peper
  5. Voor de liefhebbers een rode peper
  6. Als laatste mag er een ontvelde tomaat bij
  7. Laat de hakmolen nu zijn werk doen door alle ingrediënten te laten mengen/hakken tot een smeuïge groene pasta.


Bereiding Picanha

Het bereiden van churrasco style picanha is afkomstig uit Brazilië waarbij de picanha op een soort spies wordt klaargemaakt. Ik vind dit persoonlijk een zeer goede manier van bereiden, omdat de vetlaag die de picanha heeft beter smelt en het vet over het vlees druipt, wat natuurlijk zorgt voor nog meer smaak!

 

  1. Snij twee of drie steaks (+/- 2 of 3cm dik) van de picanha, afhankelijk van hoeveel trek je hebt πŸ˜‰. Buig de steaks om ze aan je spies te rijgen.
  2. Besprenkel ze aan alle kanten met zout en laat dit even 5 minuten liggen.
  3. Leg de spies nu op de bbq, boven de hete kolen. Let op, picanha heeft veel vet, dus je zal wel wat vlammen gaan krijgen. Dit is niet erg, zolang je het onder controle hebt, regelmatig draait en de kerntemperatuur in de gaten houdt. Bij een kerntemperatuur van ongeveer 52 graden mag de picanha eraf, dit is medium rare.
  4. Snij de picanha in plakjes van de spies zodat je dunne plakjes krijgt.


Bereiding bonen

We zijn aangekomen bij het Mexicaanse deel van het recept. Een bonen schotel met paprika en mais als vulling voor je tortilla.

  1. Fruit een uitje en knoflook in een pan, doe hier twee paprika's bij in reepjes gesneden.
  2. Voeg vervolgens de zwarte bonen, kidney bonen en mais toe en laat het even warm worden.
  3. Voor de echte Zuid-Amerikaanse smaak heb ik de colima rub van Fyrespices gebruikt.

Je bonen schotel is klaar!

 

Bereiding maïs tortilla

In de supermarkt kan je prima tortilla’s kopen, maar om de echte Mexicaanse smaak te ervaren kan je deze natuurlijk zelf maken. Hiervoor heb je Mexicaans maismeel nodig, dit is gewoon te koop in de supermarkt.

  1. Doe 250g maismeel in een beslagkom
  2. Voeg hier 300 ml water aan toe en 1 tl zout.
  3. Mix alles door elkaar tot je een samenhangend soepel deeg hebt.
  4. Dek dit deeg af en laat het minimaal 5 minuten rusten.
  5. Draai kleine balletjes van het deeg en maak er platte tortilla’s van. Gebruik 2 stukken vershoudfolie, leg hier het deeg tussen en duw met een pan het deeg plat tot een platte tortilla. (je kan hier ook een tortilla pers voor gebruiken, als je die hebt 😊)
  6. Zet een pan op het vuur, bak de tortilla’s kort, zonder olie of boter en ze zijn klaar.

 

Pak een mais tortilla, leg hier wat bonen op, picanha erop en als topping een beetje guacemole en je kan heerlijk genieten van een stukje Zuid-Amerika op je bordπŸ‘Œ

 

Eet smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.