Tomahawk dry agen

Een bereidingswijze van vlees waarbij een gedeelte van het vocht uit het vlees verdampt, waardoor er een vollere smaak ontstaat. Naast de verbetering in smaak is er ook een verbetering in malsheid. Voor het dry agen van vlees heb je normaal een dure dry age kast nodig, maar wist je dat dit ook prima thuis in de koelkast kan?

Voor dit project heb ik zakken van DRYA gebruikt. Zij leveren speciale zakken waarin je vlees tot 28 dagen kan dry agen in de koelkast. Super eenvoudig, lekker en smaakvol! Er moet ook iets in de zak natuurlijk en dat is een heerlijke Tomahawk geworden van La Carne! Het is belangrijk dat je vers vlees gaat dry agen, dus GEEN vlees dat ingevroren is geweest.

Voorbereiding 

Bij de DRYA zakken zit een uitgebreid stappenplan hoe je het vlees moet dry agen. Het is super eenvoudig, dus een kind kan de was doen.

Vouw de bovenkant van de zak een beetje om, zodat de randen schoon blijven en leg het vlees in de zak. Heb je een vacuümmachine? Dan heb je het gele strookje nodig om te zorgen dat de vacuümmachine de zak kan vacumeren. Heb je geen vacuümmachine? Dan kan het ook!! Stop het vlees in de zak, laat het in een bak water glijden en maak de dicht door middel van de meegeleverde strips.
Alle overige uitgebreide uitleg staat in de handleiding.

Ik heb er een sticker opgeplakt met de datum dat hij in de koelkast is gegaan en de datum dat hij eruit moet. Zo kan je het nooit te lang laten liggen.


Als je het vlees in de koelkast legt, is het van belang dat je het op een rekje legt. De lucht moet namelijk ook onder het vlees kunnen circuleren. Het zwarte rekje dat je op de foto ziet, wordt meegeleverd bij DRYA.


Nu komt eigenlijk het meest lastigste gedeelte, wachten….wachten….wachten… 28 dagen lang ;-)

Op 19-4 is de tomahawk in de koelkast gegaan, bovenstaande foto is genomen op 25-4. (dag 5)

Bovenstaande foto is genomen op 30-4 (dag 11)

Bovenstaande foto is genomen op 6-5 (dag 17)

Bovenstaande foto is genomen op 11-5 (dag 22)

Bovenstaande foto is genomen op 14-5 (dag 25)

 

De dag is daar… 28 dagen verder, en het vlees mag eindelijk uit de zak en op de BBQ!

Zoals je ziet is het vlees aardig in formaat afgenomen. Nu is het tijd om de “korst” die gevormd is door het dry agen eraf te snijden. Dit is best nog een werkje en laat ik zien in onderstaand filmpje.

Het vlees heeft na het afsnijden een mooie donkerrode kleur gekregen en bevat intens veel smaak.

 

Tijd om de BBQ aan te steken!

Ik heb de tomahawk direct boven de kolen gegaard tot een kerntemperatuur van 52 graden.

Op de foto hierboven is al te zien hoe sappig het vlees is nadat het boven de hete kolen heeft gelegen.

Dry aged vlees is super mals, enorm vol van smaak en een beetje zout en peper is meer dan genoeg om hier een hele beleving van te maken! Echt een aanrader om dit zelf thuis ook te gaan doen!

 

Eet smakelijk! 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.