Home » Recepten » Vis » Koud gerookte zalm

Koud gerookte zalm

Koud gerookte zalm, op een toastje, op een broodje, in een salade, het is allemaal lekker! Vaak komt dit in een plastic pakje uit de supermarkt. Wist je dat je dit ook heel eenvoudig zelf kan maken, en dan ook op de BBQ? 

Het proces van koud gerookte zalm bestaat uit een aantal dagen waar je geduld voor op de proef wordt gesteld. Maar neem het van mij aan, het is het waard!

Dag 1 – pekelen van de zalm

Om de zalm straks een goede rooksmaak te kunnen geven is het belangrijk om deze van te voren te pekelen. Dit doen we met zout, suiker en kruiden.

  1. Meng het zout, suiker, dille in een kom
  2. Doe klein laagje van dit mengsel (1/3 ongeveer) in een bak/schaal waar straks de zalm mee in de koelkast kan
  3. Leg de zalm op dit mengsel en strooi het resterende deel over de zalm zodat deze goed bedekt is aan alle kanten
  4. Bovenop de zalm mag een stuk bakfolie met daarop iets zwaars, zodat er druk op de bovenkant van de zalm staat. Zo wordt er meer vocht uit de vis geduwd.
  5. Plaats dit 18 tot 24u in de koelkast

Dag 2 – drogen van de zalm

  1. Haal de zalm uit het pekelmengsel en spoel goed af onder de kraan
  2. Dep droog met keukenpapier en leg het op een schoon rooster zodat ook aan de onderkant er lucht bij kan
  3. Leg dit rooster in de koelkast voor 24u zodat de zalm goed kan drogen
  4. Na 24u zal je merken dat de huid een beetje leerachtig aanvoelt en het vlees een beetje plakkerig. Dit is juist goed, zodat de rooksmaak beter kan worden opgenomen.

Dag 3 – roken van de zalm

  1. Vul de Cold Smoke Generator (CSG) met rookmot
  2. Plaats een waxinelichtje op het daarvoor bestemde bakje onder het rookmot zodat het goed aangestoken wordt
  3. Leg de CSG indirect op je bbq schuin onder de zalm
  4. Rook je zalm nu ongeveer 8 tot 10 uur
  5. Haal de zalm eruit en plaats afgedekt met plasticfolie in de koelkast voor 1 tot 2 dagen zodat de ergste rooksmaak eraf is.
  6. Snij je zalm in dunne plakjes en serveer zoals je altijd doet met zalm.

 

Je kan de gerookte zalm in porties invriezen. Beschik je over een vacuüm apparaat dan kan je dit per portie vacumeren, zo heb je altijd verse gerookte zalm in de vriezer 😊!

 

Wat heb je nodig?

  • Houtmot
  • Cold Smoke Generator (CSG)
  • BBQ
  • Rooster

Ingrediënten

  • +/- 500 gram zalm filet met huid
  • 120 gram zeezout
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 2 theelepels gedroogde dille

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.